Besplatna i brza dostava u Srbiji

Naručite telefonom: +381644784717

U ovom članku:

Povraćanje kod ljubimaca je jedan od najsigurnijih simptoma da sa vašim mezimcem nešto nije u redu. 

Vestratek vas danas uči šta uopšte znači kad ljubimac povraća? Zašto ljubimci povraćaju i kako zaustaviti povraćanje kod ljubimaca?

bolesni pas leži na zemlji

Zašto ljubimci povraćaju: Najčešći razlozi za povraćanje kod ljubimaca

Povraćanje kod ljubimaca započinje fazom mučnine. U ovoj fazi, ljubimac često može izgledati uznemireno, ali se javljaju i drugi simptomi poput oblizivanja, slinavljenja, ili učestalog gutanja

Samo povraćanje prolazi uz snažne kontrakcije stomaka, što dovodi do izbacivanja tečnosti, pene ili hrane.

Najčešći razlozi zašto ljubimac povraća mogu ležati u neposrednoj blizini životinje, ali mogu biti i rezultat ozbiljnijih zdravstvenih i sistemskih problema.

1. Povraćanje ljubimaca izazvano prejedanjem

Najčešći razlog zašto ljubimac povraća jeste zato što je halapljivo pojeo veću količinu hrane ili je uneo nešto što mu ne prija. Ako mu vremenski previse bližu date dva obroka, ponovo ćete izazvati nagon za povraćanjem jer je želudac prepun.

Važno je razlikovati povraćanje od regurgitacije (vraćanja hrane)

Regurgitacija je izbacivanje neprobavljene hrane koja je obično tek dospela u stomak, ili je još uvek u jednjaku. Često se javlja ako je pas prebrzo pojeo hranu. 

2. Ljubimac povraća jer je pojeo lošu (pokvarenu) hranu ili hranu koja nije njegova

Dijetetski razlozi su najčešći krivac zašto ljubimci povraćaju. Iako je činjenica da neki ljubimci imaju osetljiviji digestivni trakt na neku namirnicu, uzimanje neispravne hrane, kao i otpadaka sa naših trpeza ili neke hrane na ulici u 80% slučajeva dovodi do povraćanja. 

Takođe ljudska hrana koja je za ljubimce izuzetno masna (pečenje, pica, sarma, prženice, pomfrit, pljeskavice, suhomesnato…), takođe može dovesti do još jednog ozbiljnog stomačnog problema koji se naziva pankreatitis.

Povedite računa o tome šta vaš ljubimac njuška, šta liže ili koju hranu jede. U prilogu ćemo vam ostaviti i tekst koji vam može pomoći da bolje razumete šta to vaš ljubimac sme pojesti sa vašeg tanjira, a šta bi obavezno morali preskočiti!

LINK: Hrana za pse – koju ljudsku hranu mogu jesti

3. Povraćanje kod ljubimaca povezano sa gastrointestinalnim smetnjama

Povraćanje ljubimaca može biti i jedan od čestih, prvih, simptoma mnogobrojnih zdravstvenih problema. 

Ljubimci koji jedu previše masnu hranu mogu razviti bolesti pankreasa i jetre, ako ne piju dovoljno vode mogu imati bolesne bubrege, a ako jedu hranu bogatu ugljenim-hidratima velika je mogućnost da će oboleti od dijabetesa. 

Mačke, kunići, hrčci, lovački psi i retriveri pokazuju posebnu sklonost ka ovim promenama. Sve one prvo bivaju propraćene čestim povraćanjem.

Evo nekoliko potencijalnih uzročnika za akutno (iznenadno) povraćanje kod ljubimaca:

 1. Bakterijske i virusne infekcije (najčešće digestivnog trakta)
 2. Intolerancija na hranu ili neki sastojak (npr. često kod mlečnih proizvoda, i žitarica)
 3. Nagle promene u ishrani i promena vrste hrane
 4. Strana tela u grlu, želucu i crevima
 5. Stomačni i crevni paraziti
 6. Akutna slabost bubrega, pankreasa, jetre ili žučne kese
 7. Postoperativna mučnina i povraćanje kod ljubimaca
 8. Trovanje hranom i vodom
 9. Lekovi i anestetici
 10. Toplotni udar
 11. Mučnina zbog vožnje automobilom (Vestatek je pisao o tome. Pogledajte OVDE), I DR.

Ukoliko ljubimac povraća svaki put nakon uzimanja vode ili hrane – odmah potražite pomoć veterinara!

Povraćanje ljubimaca nakon svakog obroka može ukazati na gastrointestinalne opstrukcije, odnosno prisustvo “stranog tela” u digestivnom traktu ili nekog drugog problema sa crevima. Ovakve sumnje zahtevaju hitnu veterinarsku intervenciju!

bolesna mačka koju miluje vlasnica

Postavljanje dijagnoze za povraćanje ljubimaca ostavite isključivo veterinaru!

Kao što vidite, razlozi zašto ljubimci povraćaju mogu biti šarenoliki i veoma brojni, stoga nije baš lako utvrditi tačan uzrok. Neko ko sa najvećom sigurnošću može raspravljati o toj dijagnozi je isključivo veterinar. Veterinari pomoću raznih analiza utvrđuju tačnu dijagnozu i propisuju odgovarajuće terapije.

Ono što vi kao vlasnik možete učiniti da psu olakšate jeste da podelite svoja zapažanja o uslovima pojave povraćanja kod ljubimaca, i da obavestite veterinara ukoliko primetite sledeće promene:

 • Učestalost povraćanja
 • Okolnosti u kojima dolazi do povraćanja (npr. da li se pas prejeo, ili je bio napolju…)
 • Da li je povraćanje kod ljubimaca pratila i dijareja (često kod trovanja)
 • Potencijalna dehidriranost
 • Letargija i depresivnost
 • Krv u ispovraćanom sadržaju i/ili stolici
 • Nagli gubitak težine
 • Promena apetita, odnosno odsustvo istog (više o tome OVDE i OVDE)
 • Povećano mokrenje 

Kada ljubimac povraća nikako mu ne smete davati lekove na svoju ruku

Lekove protiv mučnine i povraćanja koji su namenjeni ljudima nikako ne smete davati psima! Posebno je rizično davanje bez konsultacije sa veterinarom

Povraćanje kod ljubimaca u nekim slučajevima može biti korisno jer se organizam oslobađa nekih štetnih materija ili objekata (pomenuti bezoari kod mačaka). 

Sa druge strane, ako ljubimac povraća to može biti simptom nekog oboljenja kod koga upotreba pojedinih lekova može biti i štetna.

Nadimanje nakon povraćanja kod ljubimaca

Svi znamo da je povraćanje kod ljubimaca praćeno nadimanjem i snažnim pomeranjem želudačnog mišića koji istiskuje sadržaj napolje. 

Međutim, ako nadimanje nakon povraćanja ljubimaca potraje – može biti opasno po život, te zahteva hospitalizaciju i agresivno lečenje psa.

Ako se stomak stalno napuni vazduhom, to može prekinuti cirkulaciju i izazvati stanje šoka kod ljubimca. 

Povraćanje ljubimaca praćeno nadimanjem najčešće se javlja kod pasa velikih rasa, kao što su nemački ovčari, doge, labradori i zlatni retriveri.

Ukoliko pas jede ili pije odmah nakon povraćanja, brzo može doći do nadimanja. Zato vodite računa da nakon povraćanja ne dajete ljubimcu baš ništa da unese u stomak

Kako pomoći ljubimcu koji povraća

iscrpljeni pas na podu

Bez obzira na to da li se radi o netoleranciji na hranu ili nekom drugom uzroku koji je vezan za konkretno zdravstveno stanje, vlasnici moraju pokazati mnogo veći oprez i odgovornost prema ljubimcu koji povraća

Uzroci za povraćanje kod ljubimaca mogu biti banalni i ne preterano opasni, ali mogu biti znak i ozbiljnih stanja koja čak i ugrožavaju život ljubimca.

Razumljivo je da nije moguće stvoriti apsolutno povoljne uslove da naš ljubimac nikada tokom života ne povraća, ali postoje neke opšte mere koje možemo primenjivati kako bi smanjili rizike koji izazivaju povraćanje.

1. Držite smeće i ostatke hrane sa trpeze van domašaja ljubimca

Potrudite se da kanta za smeće uvek bude zatvorena jer ljubimac upravo u njoj može pronaći uzrok svog povraćanja. Pokvarena hrana, lekovi, toksične namirnice…kad malo bolje razmislimo, pred našim ljubimcima svakodnevno držimo ogroman izvor mučnine.

2. Uklonite sve toksične materije iz okoline svog ljubimca – uključujući i hranu

Onemogućite ljubimcu pristup svakoj štetnoj ili otrovnoj materiji. Pod ovim podrazumevamo hranu kao što su čokolada, grožđe, avokado i sl, ali treba onemogućiti i pristup sredstvima za održavanje higijene koji su često slobodno izloženi u kupatilu (kupke, sapuni, deterdžent, omekšivač (koji mačke vole da ližu!), kreme i sl).

3. Uklonite sitne predmete kako ne bi došlo do gutanja

Ljubimci obožavaju svoje igračke, ali trebalo bi voditi računa da im ne dajemo one predmete koji se lako mogu pokidati ili polomiti jer ih ljubimac lako može i progutati. 

U ovom tekstu vam savetujemo kako možete birati Igračke za ljubimce, bez bojazni da će jednog dana neka od njih postati to “strano telo” koje uzrokuje povraćanje i nadimanje.

4. Obezbedite ljubimcu dobru hranu i ne zaboravite svežu vodu!

Ukoliko je ljubimac povraćao posle obroka, ali se to više nije ponavljalo u narednim satima, ponudite mu manju količinu vode.

Ukoliko ne povrati ponuđenu vodu, posle par sati mu ponudite skuvan pirinač (oko 20g) sa malo pilećeg belog mesa (oko 100g). 

Neophodno je izbaciti svu masnoću i napraviti neobiman i neslan obrok, bez začina

Ako ljubimac sve pojede i ne povrati, posle sat mu dajte novu malu količinu, upola manju od prethodne. Ponovite postupak sa rotiranjem količina, sve do narednog dana.

Ukoliko posle 3 do 4 dana nema povraćanja, vratite ga na uobičajenu ishranu i pratite reakciju. Ukoliko pas odbija pirinač i piletinu, nemojte insistirati i hraniti ga na silu

Pokušajte ponovo za sat vremena, a ako ponovo odbije, velika je verovatnoća da treba potražiti pomoć veterinara.

Pažnja!

Kontaminirana voda takođe može biti razlog zašto ljubimac povraća. Stajaća voda iz jezera često sadržo cijanobakterije (plavo-zelene alge) i u nekim slučajevima se može završiti  smrtonosno. 

Cijanobakterije iz kontaminirane vode kod ljubimaca izazivaju povraćanje, a često su praćene i teškim neurološkim epizodama, epilepsijom i dr.

5. Ispitajte izbačeni sadržaj

Neka vam prva i osnovna ideja kada ljubimac povraća bude da ispitate ispovraćani saržaj dok ga čistite. Ovaj pregled i ispitivanje su za mnoge neprijatni – ali što se mora, mora se. Obratite pažnju na sledeće parametre:

 • Da li ljubimac povraća samo hranu
 • Da li je ispovraćana uglavnom sluz ili žuč
 • Da li ima belog penastog sadržaja
 • Da li ima primesa krvi
 • Da li ima komadića igračaka, odeće ili nekih drugih nejestivih materijala

Strane predmete koje pronađete stavite u neku kesicu kako bi ih pokazali veterinaru. Ukoliko možete, napravite snimak izbačenog sadržaja ili napravite što detaljniji opis

Pored toga, treba pribeležiti i sve ostale, propratne, znake koje ljubimac iskazuje, kao što su letargija, dijareja ili nešto slično što je ispoljeno, a vredi pomenuti veterinaru.

6. Čekajte i posmatrajte

Kada se povraćanje kod ljubimca okonča, uklonite hranu i vodu iz njegovog okruženja, pa nekoliko sati posmatrajte ponašanje ljubimca. 

Ukoliko i pored povraćanja pas u narednih nekoliko sati nastavi da se normalno i uobičajeno ponaša, vratite hranu i vodu, pa nastavite uobičajenom rutinom.

Ukoliko su tu drugi, klinički znaci koje smo opisali u tekstu, ili se povraćanje ljubimaca ponavlja u naredna 2 ili 3 sata, potražite pomoć veterinara. 

Nadamo se da će vam naš mali vodič kroz pitanje zašto ljubimac povraća, ublažiti strah i nervozu da biste mu naredni put pružili najbolju moguću negu!

Оставите одговор

Sa Vestratek bloga:

Besplatna dostava u Srbiji

Besplatna i brza dostava u Srbiji

Najkvalitetnije CBD ulje

Najkvalitetnije CBD ulje u Srbiji i EU.

Garantovani kvalitet

Testirano u nezavisnim laboratorijama u Srbiji i EU