Besplatna i brza dostava u Srbiji

Naručite telefonom: +381644784717

U ovom članku:

Da bi i vaše mače izraslo u lepu i zdravu macu, potrebna mu je velika ljubav i, naravno – dobra hrana. Međutim, čak i kada se potrudimo da našem ljubimcu obezbedimo kvalitetnu hranu za njega, on ponekad kao da ne reaguje na nju. Koji su razlozi zašto mačka ne jede?

Gubitak apetita kod mačaka može biti izazvan raznim stvarima; počevši od toga da se mački ne dopada obrok koji joj nudite, do toga da mačka neće da jede jer je nešto boli.

Spisak potencijalnih razloga zašto mačka neće da jede je prilično dug, a često i konfuzan. Vestratek će u narednom tekstu pokušati da vam pomogne u nameri da prepoznaze uzroke ove pojave, i predložiti nekoliko načina da vašoj maci povratite apetit na prirodan način.

mačka neće da jede ribu

Osnove o ishrani mačaka

Mačke su mesojedi. Iako domaće, pa,čak i rasne mačke koje žive u kući dobijaju uokviru obroka namirnice raznih vrsta – njihove osnovne potrebe su isključivo monoproteinske prirode.

Mačke provedu skoro ceo svoj život kao odrasle jedinke, zato je važno razumeti njihove potrebe u ishrani, kako bi imale dovoljno energije, i živele što zdravije i srećnije.

Od mačeta do seniora

Potrebe u ishrani mačaka se menjaju kako ona prelazi iz jednog u drugi stadijum života. Mačićima je potrebna kaloričnija hrana, sa izrazito mnogo životinjskih proteina. 

Odrasle mačke određeni deo proteina ustupaju vlaknima iz lakosvarljivih žitarica (posebno ukoliko su sterilisane), dok se u starije mačke uglavnom svrstavaju one jedinke koje imaju više od sedam godina. 

Sporiji život i lakšu hranu žele mačke koje su “seniori” – nakon desete godine. Usporeniji metabolizam veoma stare mačke podrazumeva da ona koristi manje energije na dnevnom nivou i da joj nije potrebno mnogo kalorija. To može biti jedan od razloga zašto mačka ne jede ili ima smanjen apetit.

Sve ove promene bi trebalo pratiti i usklađivati sa ishranom vašeg ljubimca. Na ovaj način ćete biti sigurni da se on ne prejeda ili ne mršavi, kao i da mu je zdrav sistem organa za varenje.

Namenska hrana za mačke (određenog uzrasta) će vašem kućnom ljubimcu dati sve što mu je potrebno. 

Formula hrane za mačke sadrži lako svarljive proteine koji su lakši za njihov stomak i blagi za zube.

Zašto mačka ne jede – Potencijalni razlozi za nedostatak apetita kod mačke

Jedan od glavnih preduslova da vaš ljubimac bude zdarv jeste kvalitetna i zdrava ishrana. 

Odabir hrane ponekad zavisi od vrste mačke, ali su presudne njene potrebe, pa se prema tome odabir bazira na hrani koja u jednom obroku optimalno zadovoljava sve nutritivne potrebe ljubimca

Zbog toga odabir prave hrane ponekad vlasnicima može predstavljati pravu zagonetku, a neretko i promaše u kupovini, što rezultira time da mačka neće da jede.

Evo nekoliko potencijalnih razloga zbog kojih vaša mačka odbija hranu.

mačka gricka travu

1. Mačka neće da jede ako joj se ne dopada ukus hrane

Šta vam prvo pada na pamet da uradite ako primetite da mačka odbija da jede novu vrstu hrane? Ili ako je naglo prestala da jede hranu u kojoj je nekada uživala?

Možda da joj ostavite obrok dok ga ne pojede? Mnogi vlasnici to rade, jer činjenica je da će mačka pojesti tu hranu kada postane (dovoljno) gladna.

Međutim, zašto mački davati hranu koja joj se ne dopadne na prvi “njuh”? 

Mačke su poznate po izbirljivosti, što može biti od pomoći kada dok je u stadijumu mačeta, i dok zajedno učite šta voli, a šta ne – baš kao i čovek.

Da li prečesto menjate maci hranu?

Ako se vaša mačka već navikla na jedan ukus hrane, konzistenciju vlažnog obroka ili veličinu granula – verovatno će negodovati ako joj sve to oduzmete i promenite. Često menjanje hrane može biti odgovor na pitanje zašto mačka ne jede i odbija hranu.

Obratite pažnju i na ovo!

Prečesto menjanje hrane, pre svega granula, može uticati na promenu krvne slike kod ljubimaca, što posebno kod mačaka može uticati na promene na jetri.

Hranu koja ne spada u isti kvalitativni rang (premium, superpremium, sa i bez žitarica) takođe ne treba mešati.

2. Infestacija parazitima

Da li biste vi jeli da vas boli stomak? Bolovi u stomaku kod mačaka najčešće su povezani sa investacijama crevnim parazitima. Mačka koja ima “gliste” izbegava hranu i vodu, izgleda malaksalo, a stomak joj je tvrd na dodir.

Imajte u vidu i da neke mačke mogu iskusiti nedostatak apetita čak i nakon davanja antiparazitika, a neke i nakon (redovne) vakcinacije.

3. Problemi sa varenjem i dehidratacija kao razlog zašto mačka ne jede

Loše varenje hrane i nedostatak sveže vode za piće mogu biti jedan od bitnih razloga zašto mačka neće da jede. Probleme sa varenjem kod mačaka se mogu javiti iz nekoliko razloga:

  1. Crevni paraziti
  2. Hrana koja nema dovoljno vlakana
  3. Dlake
  4. Strano telo (ako je mačka pojela gumicu, pertlu, progutala nešto sitno i slično)

Šta ako je klupko dlaka problem?

Dlake koje završe u unutrašnjim organima mačke kao posledica lizanja i doterivanja, a vremenom se grupišu u klipko koje završava u stomaku. 

Dlake su jedan od najčešćih uzroka povraćanja kod mačaka, ali dok ih mačka ne izbaci – ponekad mogu biti uzrok tegoba u stomaku i razlog zašto mačka ne jede.

Četkanje ili skraćivanje dlake kod mačke može vam biti od velike pomoći da predupredite nastanak kuglica u stomaku. 

Možete i pomoći svojoj maci da se lakše oslobodi “bezoara” redovnim davanjem “malt” paste koja je bogata vlaknima i mastima.

4. Bolesti mogu biti razlog zašto mačka ne jede

Ponekad obična prehlada ili ujed insekta za njuškicu može dovesti do toga da mačka preskoči obrok. Međutim, uzrok mogu biti i ozbiljna oboljenja poput pankreatitisa, raznih infekcija jetre i macinog digestivnog trakta.

Oštećenja jetre mogu biti često razlog zašto mačke ne jedu

Gubitak apetita je često pokazatelj bolesti kod mačaka, a neke se izuzetno lako razviju, poput oštećenja jetre kojima je potrebno samo dva ili tri dana loših obroka da bi se pojavila.

Kada mačka prestane da jede, njeno telo počinje da koristi svoju mast kao gorivo. Mačiji metabolizam je drugačiji, nedostatak nutrijenata joj veoma škodi. 

Njihov organizam nije kreiran da skladišti masti, one su lovci, predatori i sve brzo troše. Masni obroci koje mačka jede akumuliraju se u ćelijama jetre.

Još kada maca prestane da jede na nekoliko dana, njeno telo ubrzano troši proteine, dok se u masti u njenoj jetri ne diraju. Problemi sa jetrom su veoma česti u mačjem svetu i posledica su loše (masne) ishrane.

5. Promena vlasnika i okruženja dovodi do pojave gubitka apetita kod mačaka

Kao i ljudi, mačke su bića navike, pa i kod njih promene u rutini mogu poremetiti apetit. Uz to, neke životinje osim nedostatka apetita mogu iskusiti i mučninu (bilo tokom vožnje ili u novom okruženju) – o čemu možete pročitati u OVOM tekstu.

I mace imaju osećanja, i nikako ne vole da menjaju sredinu i prilagođavaju se na novu. To kod njih ume da izazove povlačenje i agresivno ponašanje.

Dajte mački malo vremena da se prilagodi na novi prostor i da pronadje svoj kutak. Pružite joj pažnju i pokažite da nije sama.

Šta učiniti kada mačka neće da jede?

Vi najbolje poznajete ponašanje vaše mačke, i znate šta joj prija a šta ne. Pronađite način da joj priđete. Ako ste probali sve moguće metode ali mačka i dalje odbija hranu i deluje melanholično – vreme za posetu veterinaru.

Ponekada je potrebno samo strpljenje, naročito ukoliko ste promenili način ishrane. Dajte joj vremena da se navikne na nove ukuse i strukturu.

Šta nikako ne raditi?!

Nikako nemojte grditi mačku jer ne jede, ili je silom terati na to! Ovakve “stimulacije” će smo pogoršati situaciju.

Strpljenje je od velike važnosti kada su mace u pitanju, posebno ako su pomalo razmažene ili izbirljive. Nnemojte očajavati, ali uvek se vodite proverenim metodama i prvenstveno savetima veterinara. 

Nemojte ni davati (ljudske) grickalice, a naročito ne slatkiše da biste probudili apetit kod mačke. Oni joj mogu dodatno poremetiti metabolizam i izazvati probleme sa varenjem.

mačka njuši hranu i neće da jede

1. Probudite apetit maci novim ukusima i teksturom hrane

Baš kao i ljudi, mačke biraju hranu prema ukusu i teksturi. Mnoge mačke će radije jesti namirnice sa visokim sadržajem vlage, osim ako su “naučene” na neku vrstu suve hrane. 

Ako Vaša mačka nije zainteresovana za suvu hranu – pokušajte da joj učinite granule ukusnijim, mešajući ih sa sosićem.

Pokušajte i da zagrejete hranu mački. Ponekad jednostavno zagrevanje vlažnog obroka dovoljno da on zamiriše jače i bude privlačniji mački. Mace nikako ne vole hranu koja je hladna (još manje zamrznuta).

Ukoliko imate običaj da otvorene kesice i konzerve čuvate u frižideru, pobrinite se da bar pola sata pre hranjenja izvadite obrok kako bi dostigao sobnu temperaturu i bio prijatan za macina nepca ali i stomak.

2. Omogućite svojoj maci pravilnu i izbalansiranu ishranu

Evo nekoliko saveta za to kako da svojoj mački obezbedite balans svih hranljivih sastojaka – i predupredite izostanak apetita.

Vašoj mački su potrebna (bar) dva, redovna, obroka, iako neke mace preferiraju nekoliko manjih obroka tokom dana. Takođe, obavezna je i činija sveže i čiste vode koju redovno treba menjati.

Pored suve hrane, obezbedite svojoj mački i porciju vlažne hrane, barem tri puta nedeljno, a možete ga počastiti i barenim obrokom (riba, belo meso, džigerica, bundeva, tikvice…).

Mačke nisu ljudi!

Važno je da količinu kuvanih obroka svedete na minimum, jer ukoliko ovakav način ishrane pređe u dominantni, mačka neće dobijati sve nutrijente koji su joj potrebni.

3. Probajte da hranite vašu mačku iz ruke

Ponekad će hranjenje iz ruke pomoći mački da pojede obrok i pospeši apetit. Naučnici smatraju da sam čin ličnog dodira mačke i vlasnika, posebno dok je mačka bolesna, pomaže ljubimcu da počne da jede i oporavlja se.

Pričajte joj, mazite je i polako pokušajte da je navedete da jede.

4. Preparati za povećanja apetita pomažu macama koje neće da jedu

Povoljno dejstvo na apetit kod mačaka imaju i preparati na bazi probiotika i prirodnih ulja, kao što su riblje ulje, laneno ulje ili CBD.

Za postizanje poboljšanja apetita nije nužno primeniti poseban režim ishrane, već kao supplement nakapati par kapi maci u usta ili u hranu. 

Terapija se uobičajeno sprovodi od 6 do 12 nedelja, ali uvek u dogovoru sa veterinarom!

5. Odvedite svoju mačku kod veterinara na pregled

Vaš veterinar je vaš najbolji drug kada imate ljubimca u kući.

Uvek je dobra ideja porazgovarati sa veterinarom kada mačka ne jede i odbija hranu. On je jedini stručan da prepozna i tretira simptome anoreksije, kao i da prepiše odgovarajuću dijetu, ukoliko je potrebna.

Posebno ako maca odbija hranu nekoliko dana zaredom, pritom je manje energična i deluje pospano – morate se obratiti veterinaru za pomoć. Veterinar će pregledom utvrditi zašto mačka ne jede i odbija hranu.

Ukoliko vaš veterinar utvrdi da je sa macom sve u redu, razmotrite anksioznost i dosadu kao glavne krivce za izostanak apetita.

Promene u domaćinstvu su jedan od najčešćih inhibitora stresa kod mačaka. Njima može biti dosadno ako provode ceo dan same, ako su im je kuća ili stan mali, i nemaju gde da izbace svu energiju.

Ili je vaša maca samo probirljivac kada je hrana u pitanju. To ćete lako utvrditi praćenjem reakcija na različite vrste hrane. Može potrajati – ali je dugoročno ispravna opcija.

Оставите одговор

Sa Vestratek bloga:

Besplatna dostava u Srbiji

Besplatna i brza dostava u Srbiji

Najkvalitetnije CBD ulje

Najkvalitetnije CBD ulje u Srbiji i EU.

Garantovani kvalitet

Testirano u nezavisnim laboratorijama u Srbiji i EU