Besplatna i brza dostava u Srbiji

Naručite telefonom: +381644784717

U ovom članku:

Šta je ono što može učiniti život ljubimca lepšim, i zdravijim? Pored dobre hrane, tu je briga vlasnika, topao dom, i igra, odnosno – igračke. Iako se igračke za ljubimce mogu nekome učiniti kao besmislica, tu smo da vas razuverimo.

Igračke za ljubimce igraju ključnu ulogu u razvoju ljubimca, istovremeno utičući na razvojni put ljubimca, i to kroz nekoliko faza:

  1. Igračke za ljubimce utiču na razvoj socijalizacije
  2. Razvoj snažnih mišića tela i vilice
  3. Razvoja i jačanje zuba (igračke često potpomažu i čišćenja zuba)
  4. Izgračke za ljubimce mogu imati i snažan terapeutski značaj (ako ljubimca nešto boli, ako je pod stresom, ili je uplašen)

Više o svemu tome možete pročitati i na linkovima ispod:

LINK: Sve što treba znati o čišćenju zuba ljubimcima

LINK: Bol u stomaku i prepoznavanje bola kod ljubimaca

LINK: Strah i anksioznost kod ljubimaca

LINK: Kako naučiti psa da ne grize stvari

LINK: Kako naučiti ljubimca da se ne plaši

Danas se bavimo samo time kako odabrati igračke za ljubimce, i zašto bi igranje sa ljubimcima trebalo da vam postane prioritet.

Igračke za ljubimce

Najbolje igračke za kućne ljubimce

Ne treba vam mnogo. Samo birajte pametno.

Igračke za ljubimce služe za zabavu i dodatni ugođaj, za komfor. Osim toga, zanimacije kao što su kućice, ležaljke i jastuci spadaju u igračke za ljubimce na kojima oni mogu i da odmaraju i spavaju. Odmor je veoma bitna stavka u razvoju ljubimca, zato im kutak za dremanje treba biti i udoban, zaštićen, ali i privlačan.

Oprema za ljubimce kao što su transporteri i torbe koje će svojom udobnošću omogućiti ljubimcu da uživa i bude bezbedan i dok je napolju. Igračke za ljubimce utiču preventivno na eventualne rizike po zdravlje psa i mačke.

Mačke obožavaju grebalice: Igračke za ljubimce u raznim veličinama i oblicima

Grebalice su savršeno mesto za zabavu i odmor maca. Poznato je da su mačke stvorenja koja vole dugo da spavaju i veći deo dana provedu u odmoru. 

Više o tome koliko bi mačke trebalo da spavaju, možete pročitati OVDE.

Baš zbog dugih sati odmora, budne mačke imaju ogromne količine energije, koju uglavnom troše na igračke.

Višenamenske grebalice će omogućiti lepu zabavu mački željnoj igre, jurcanja, a naročito – oštrenja noktiju.

Grebalice kao igračke za kućne ljubimce koje oslobađaju stresa

Priroda mačaka je takva da se one grebanjem i oštrenjem noktiju oslobađaju nakupljenog stresa. Grebalice su oprema za ljubimce koja u tom slučaju ima dodatnu svrhu. A u kombinaciji sa nekim umirujućim suplementom, kao što je CBD ulje za mačke, anksioznost ili preterani strah kod vaše ljubimice postaće samo prošlost.

Više o anksioznosti kod mačaka možete pronaći OVDE.

Uz igračke za kućne ljubimce kao što su grebalice, spasavate i nameštaj, jer – pogodite šta je prvo “na udaru” kada maca oseti potrebu za oštrenjem kandži.

Takođe, ova oprema za kućne ljubimce dolazi u raznim oblicima i veličinama, pa one veće grebalice mogu istovremeno služiti i za penjanje, skrivanje i osmatranje teritorije.

Grebalica za kućnog ljubimca

Ležaljke i postolja za odmor: Igračke za ljubimce raznih vrsta i oblika

Kreveti i jastuci spadaju u opremu za ljubimce koji se izrađuju u ogromnom broju dimenzija, atraktivnih i modernih dezena, a obezbediće udoban odmor i miran san ljubimcu.

Oprema za ljubimce iz ove kategorije se često izrađuje od kvalitetnih materijala koji prijaju ljubimcu, a istovremeno zadovoljavaju estetske kriterijume i njihovih vlasnika i želje za uklapanjem u enterijer.

Postoje i mogućnosti kombinovanja različitih namena opreme za ljubimce, pa tako ležaljku možemo pronaći napravljenu i kao postolje za odmor, kao grebalicu (opšivenu plutom), i sa nekoliko postolja za odmor, postavljenim na različitim visinama.

Igračke za kućne ljubimce iz ove grupe se obično izrađuju od materijala koji nisu štetni po zdravlje ljubimaca. Najćešće je u pitanju reciklirani valoviti karton spojen neškodljivim lepkom bez mirisa. 

Kućice, kavezi, šatorčići i druga oprema za ljubimce

Nije tajna da kućni ljubimci vole da spavaju. Iznad smo vam ostavili link do informacija o snu mačaka, a OVDE možete pronaći više o tome koliko bi naši pseći prijatelji trebalo da spavaju.

Shvatićete potom zašto je važno da imaju udoban kutak u kojem vole da spavaju i u kom se osećaju sigurno, uz sve blagodeti higijene i pravu podršku.

Zato su kavezi i kućice sjajna oprema za ljubimce koja pruža komfor i osećaj sigurnosti u domu. Ovakav kutak je naročito bitan kada se ljubimac uplaši i poželi da se osami, ili kada mu nije do druženja sa vlasnikom, ljudima ili drugim ljubimcima.

Loptice, užad i štapovi – Tzv. igračke žvakalice

Obratite pažnju na opasnost od kostiju!

Sigurno ste čuli da ostaci hrane poput životinjskih kostiju nude ljubimcima puno potencijala za žvakanje i čišćenje zubića, ali mnogi vlasnici greše kada pomisle da u njima postoje i nutritivni potencijali.

Osim što će istinske nutritivne vrednosti poteći iskljućivo iz mekih tkiva (mesa, hrskavice, masti i vezivnog tkiva) – a ne iz kostiju – davanje kostiju ljubimcima može izazvati zadavljivanje, slomljene zube i druge ozbiljne povrede koje se često završavaju fatalno

Zbog ovoga, vlasnici pasa se sve više opredeljuju za igračke za ljubimce koje su zamena ovoj čestoj navici. Takve igračke se često nazivaju i ”igračke žvakalice”, i mogu se pronaći u sledećim oblicima:

  • Užad za nadvlačenje – Igračke za ljubimce koje jačaju i vilične kosti kod ljubimaca
  • Loptice manjih i većih dimenzija – odlične za igru “donošenja”, podstiču na aktivnost, a mogu poslužiti i za nadvlačenje
  • Bumerang i štapovi
  • Vrpce i perjanice
  • Plišane igračke za ljubimce

Ovakve igračke za kućne ljubimce zabaviće psa, mačku, zeca ili bilo koju drugu vrstu ljubimca. Uzgred će sačuvati vaš tepih i nameštaj od neželjenih masnih fleka i poderotina, a ove igračke za ljubimce obično i traju dugo.

Igračke žvakalice za ljubimce

Najbolje žvakaće igračke za ljubimce su one dugotrajne

Neke vrste kućnih ljubimaca, poput pasa, zahtevaju igračke koje se neće lako poderati. Ovakvim igračkama psi koji su agresivni žvakači imaju siguran način da zadovolje svoje grizne instinkte.

Ovakve igračke za kućne ljubimce pomažu i održavanje desni i zuba pasa čistim i zdravim. Generalno, igračke koje su napravljene od tvrde gume, poliuretana, i materijala sličnim lateksu, pomažu u poboljšanju celokupne oralne higijene pasa.

Ljubimci često uživaju da grizu i igraju se sa malim granama i šišarkama. Takođe i vlasnici uživaju u bacanju grane, jer pas voli da ih dones nazad. 

Međutim, zbog potencijalnih zdravstvenih problema koji se mogu razviti nošenjem sirove grane (ubodi u usta, povraćanje, infekcije, bakterije i dr.), ova aktivnost se ne preporučuje.

Lopte i užad kao pametne igračke za ljubimce daleko su bezbedniji i dugotrajniji izbor, a jednako će pomoći u tome da ljubimac bude aktivan i u formi. 

Ove igračke za kućne ljubimce su i odličan način da se istovremeno uključi i igranje sa ljubimcima, da im budete blizu dok vežbate kondiciju.

OBRATITE PAŽNJU NA GUTANJE DELOVA IGRAČAKA

Igračke za ljubimce nisu bezbedne ako se sitni komadi mogu lako otkinuti, sažvakati ili izvlačiti jer ih on može progutati. Prilikom izbora igračke, važno je da vlasnici odaberu one napravljene od netoksičnih materijala.

Pametne igračke za ljubimce treba da odgovaraju baš tom ljubimcu, uzimajući u obzir njihovu veličinu, karakteristike, nivo aktivnosti, navike u žvakanju, i stil igre

Zašto su igračke za ljubimce i igranje sa ljubimcima važni za razvoj?

Štencima su, na primer, potrebne igračke za ljubimce koje se mogu grickati dok im rastu zubi, jer ih desni i vilica svrbe i bole, a grickanje im pruža olakšanje.

Takođe, igračke podstiču na vežbanje, što doprinosi zdravlju ljubimca. Igračke za ljubimce stimulišu um, obeshrabruju problematično ponašanje koje je rezultat dosade i viška energije.

Neke igračke za kućne ljubimce mogu imati i više funkcija za interakciju, kombinujući uobičajena ponašanja za igru u jednu igračku.

Na primer, dok tvrda lopta za ljubimca nije pogodna za žvakanje, a plišane igračke je često teško baciti, kombinacija lopti sa plišanom opnom idealne su igračke za ljubimce koje se mogu i bacati i žvakati. 

Ovakve igračke mogu pružiti veću zabavu i psima i njihovim vlasnicima.

Razvoj psihičkih i motornih funkcija i zadovoljavanje potreba za aktivnošću

Igračke za ljubimce imaju izuzetno veliki značaj za mentalnu stimulaciju ljubimca, i često se nazivaju i edukativne igračke, ili pametne igračke za ljubimce.

Ove igračke mogu biti korisne za izuzetno aktivne pse kojima je potrebna konstantna mentalna stimulacija, kao i fizička vežba.

Neki primeri ovih igračaka su gumene lopte za pse, sa delom za punjenje poslasticama ili edukativne igračke za pse poput enigme, mikada i igračke za rulet.

Pas skače da dohvati igračku

Pametne igračke za ljubimce pomažu razvoj socijalizacije

Interesovanje ljubimca za ljude i druge ljubimce je uočljivo od malih nogu, gde oni bez straha prihvataju nepoznate ljude i druge ljubimce, pa čak i druge vrste ljubimaca (npr. štenad se igra sa mačićima i obrnuto).

Ljubimci najčešće žele da dodirnu drugog ljubimca i da čvrsto uhvate ponuđenu igračku. Igranje sa ljubimcima treba da pokaže kako treba dodirivati igračke za ljubimce, i ophoditi se sa drugim ljubimcima,

Sasvim je moguće naučiti npr. psa da igračku uzme polako, ili da ne reži na druge vrste napolju. Kontakt sa vlasnikom, ljudima, i drugim ljubimcima najbolji su načini da se uspostave kvalitetne motorne funkcije i bezbedan odnos prema ostatku okoline ljubimca.

Postoje brojne pametne igračke za ljubimce koje tokom života mogu biti korisne ljubimcu. Igračke za kućne ljubimce zbog toga spadaju u neophodan asortiman opreme za ljubimce, koje pored hrane i toplog doma čine život ljubimca lepšim, a njegov mozak razvijenijim.

Оставите одговор

Sa Vestratek bloga:

Besplatna dostava u Srbiji

Besplatna i brza dostava u Srbiji

Najkvalitetnije CBD ulje

Najkvalitetnije CBD ulje u Srbiji i EU.

Garantovani kvalitet

Testirano u nezavisnim laboratorijama u Srbiji i EU