Besplatna i brza dostava u Srbiji

Naručite telefonom: +381644784717

U ovom članku:

pas pruža šapu čoveku

Da li se i vi borite sa nagonom svog ljubimca koji sve mora da njušne, žvaćne ili lizne? Jeste li primetili da vaš pas, odjednom, besomučno liže svoje šapice? Postoji nekoliko razloga zašto psi ližu šape. Iako je uglavnom normalno i bezazleno da pas liže šape, postoji nekoliko situacija kada prekomerno njuškanje i lizanje šapa treba da vas alarmira.

Bitno je znati!

Bilo o kakvom razlogu da je reč, što ranije prepoznamo problem, pre ćemo i pronaći uzrok, a onda i otpočeti lečenje, skratiti vreme oporavka, a i muke ljubimcu (i sebi).

Zašto su pseće šape toliko osetljive?

Pseće šape su ljudima jedan od najzanimljivih delova na ljubimcu. Međutim, osim što su veoma mekane, one na sebi i unutar jastučića kriju hiljade nervih završetaka pomoću kojih pas spoznaje svet oko sebe, što ih automatski čini veoma osetljivim na brojne nadražaje iz okoline.

Sve što pas dotakne može izazvati promene na njima. To dalje može ukazivati i na razne promene u njegovom telu, počevši od:

 • Ujeda,
 • Ojeda,
 • Uboda,
 • Alergija, i
 • Opekotina

Prvi način da nam pas saopšti da sa njegovim čulima, pa čak i organima nešto nije u redu, ili da ga “tek” bole noge – jeste lizanjem šapa.

tragovi šapa psa u pesku

Potencijalni uzroci preteranog lizanja šapa

Neke od osnovnih stvari na koje morate paziti kad pas liže šape jesu:

 1. Na koji način pas liže šape,
 2. Koliko dugo traje lizanje šapa kod pasa, i
 3. Koliko se često događa da vaš pas liže šape.

Kao i većina ponašanja kod pasa, postoji nekoliko mogućih razloga zašto psi ližu šape. Intenzitet i učestalost lizanja šapa upravo mogu biti jasan pokazatelj razloga – zašto psi ližu šape.

Dok je povremeno lizanje šapa kod pasa sasvim normalna pojava koja ne zavređuje brigu, često lizanje šapa može ukazivati na problem. Međutim, fokusiranje samo na jedan “simptom” pomoću kog bismo postavili dijagnozu, može biti prilično nezahvalno. 

Zbog toga se pribegava holističkom posmatranju pseće naravi, potencijalne istorije bolesti i uslova u kojima pas živi.

Međutim, ako ste primetili da vaš pas liže šape prekomerno, evo šta treba znati o potencijalnim uzrocima.

Pas liže šape kad ga svrbe

Svrab na šapama kod pasa može biti izazvan alergijama, gljivicama i bakterijskim infekcijama. 

Kao i kod ljudi, kožni svrab na psećim ekstremitetima uglavnom nastaje zbog nadražaja hiperosetljivih nerava koji se nalaze plitko ispod kože (intraepitelijalrni nervni završeci). 

Međutim, nadraženi nervi obično ne “odreaguju” morfološki promenama na koži. Zato je teško utvrditi da li je zaista u pitanju alergijska reakcija izazvala lizanje šapa kod pasa.

Lizanje šapa kod pasa usled alergijske reakcije

Najčešći uzrok za to zašto psi ližu šape jesu alergije. Neprestano lickanje je svojevrsna reakcija tela na neki od alergena iz okoline, koji je verovatno pojeo ili na koji je zgazio.

Ujedi insekta, trave, pojedena hrana ili lekovi su neki od najčešćih spoljašnjih alergena koji izazivaju kontaktni dermatitis, nakon čega je uobičajeno prekomerno lizanje šapa kod pasa.

Hrana je takođe izvor alergena koji mogu uticati na to da pas liže šape. Psi su najčešće alergični na hranu bogatu mlečnim proteinima i žitarice, ali svrab mogu podstaći i alergeni iz okoline, poput grinja, cveća i drveća.

pas šapama pridržava hranu koju jede

Opasnost od pojave bakterija i gljivica usled prekomernog lizanja šapa

Kad pas liže šape, pre svega ako to čini prekomerno, stvaraju se idealni uslovi za nastanak gljivica i bakterijskih infekcija. To može biti posebno zahtevno jer kada se one jednom pojave, stvara se začarani krug koji samo dodatno pogoršava stanje.

Krpelji i buve su veliki razlog zašto psi ližu šape

Prisustvo ektoparazita može biti jedan od razloga zašto psi ližu šape. U delovima godine kada je manifestacija krpelja i buva velika – a pas nije adekvatno zaštićen – postoji velika šansa da se u njegovom krznu nastane buve.

Ako buva ima u predelu šapa, pas će pokušati da ih skine, lizanjem i grickanjem. Infestacija u drugim delovima tela prepoznatljiva je po tome što se pas češe.

Jedina opasnost usled infestacije buvama i krpeljima jeste mogućnost da pas razvije alergiju na ove parazite. Ako je vaš pas već alergičan, utoliko gore.

U tim slučajevima koža na šapama (ali i u drugim delovima) je upaljena i crvena koža pa ćete lako prepoznati problem.

! Zaštitite svog psa od buva i krpelja na vreme, i sve promene vezane za infestacije ektoparazitima obavezno prijavite veterinaru!

Povrede koje izazivaju bol: posekotine, opekotine i dr.

Iako razlozi zašto psi ližu svoje šape jesu raznoliki, direktan povod ovakvom ponašanju je nelagoda koju pas oseća na svojim nogama. Bilo da je to svrab, peckanje, bol ili drugi tip iritacije.

Veoma čest razlog zašto psi ližu šape je bol. Psi se ližu po ranama kako bi se osećali bolje. Neki veterinari čak smatraju da pljuvačka pasa luči određene enzime koji pomažu u bržem zaceljivanju rana.

Jastučići na šapicama vašeg ljubimca najčešće su povređeni sledećim stvarima:

 • Ubodom trna (drveta),
 • Staklom,
 • Polomljenim noktom, ili
 • Vrelinom asfalta u letnjim mesecima.

Dosada, stres i nervoza – mogući razlozi zašto psi ližu šape

Ukoliko pas intenzivno liže prednje šape, to ponekad može ukazivati na probleme i promene neurogene prirode – pre svega u opsesivno-kompulsivnom ponašanju.

Pas je društveno biće i neophodno mu je posvetiti dovoljno pažnje tokom dana. Psi koji često ostaju sami ponekad mogu doživeti odlazak vlasnika kao napuštanje – što je za sva živa bića vrlo stresogeno.

Takođe, moramo razumeti da psi nisu jednako ubrzani u svom životu kao njihov savremeni vlasnik. Njima dan nije ispunjen poslom, obavezama, pa im i te kako može biti dosadno 

Dosada ponekad može prouzrokovati i nervozu kod naših ljubimaca, pa čak i stres, koji oni lako i jednostavno manifestuju kroz prekomerno lickanje šapa ili grickanje dlake na stomaku. Neke pasmine su sklone da stres iskazuju griženjem obuće ili delova nameštaja.

Kada pas liže šape, on se lišava stresa. Lizanje šapa kod pasa prati i proizvodnja feromona –  supstance koja podstiče zadovoljstvo, i na taj način se pas smiruje.

pas sa podignutom šapom

Kako rešiti dosadu kod psa?

Ukoliko sumnjate da vaš pas provodi previše vremena čisteći šape, i usled toga posumnjate da je pod stresom – savetujemo vam da ga animirate nekim igricama ili povećanjem dnevnih aktivnosti kojim će istrošiti višak enegrige, poput:

 • Učenja novih komandi
 • Igara za vežbanje inteligencije
 • Vraćanje igračaka na mesto, i sl.

Ukoliko vaš pas i dalje prolazi kroz epizode stresa i dosade kada ostane sam, i igranje sa njim ne daje dugoročna poboljšanja, posavetujte se sa veterinarom oko upotrebe medikamenozne terapije. U slučaju naših ljubimaca, sertifikovano ulje kanabisa može biti od velike pomoći. 

Suva koža i dlaka mogu biti razlog zašto pas liže šape

Kao i kod ljudi, suva, gruba i ispucala koža kod pasa je odličan povod za svrab. Neki od najčešćih izročnika suve kože i šapa kod pasa je:

 • Prečesto kupanje
 • Korišćenje neadekvatnih šampona za kupanje
 • Hladno vreme i nazebi (Da, moguće je)
 • Hormonalni poremećaji

Prečestim kupanjem psa, sa kože mu se ispiraju prirodna ulja koja štite kožu i dlaku, i čine je snažnom. A kada na sve to dodamo hemikalije koje se nalaze u šamponima – ne samo da ćemo isušiti kožu ljubimcu nego ćemo u potpunosti uticati na rad lojnih žlezda.

Šetanje po snegu i ledu zakođe može uticati na to da koža na šapama ljubimca postane osetljivija, ne samo zbog vetra i hladnoće već i zbog raznih hemikalija u kombinaciji sa solju koje zimske službe za održavanje puteva bacaju po asfaltu kako bi se sprečila poledica.

“Obično” čišćenje šapa

Ako pas liže šape nakon šetnje, igranja ili kupanja, to verovarno znači da je to deo njihove rutine uređivanja. Neke pasmine se čiste gotovo poput mačaka.

Normalno je da pas liže šape ako to čini s vremena na vreme, kao vid sređivanja dlake ili čišćenja jastučića od prašine, peska ili travki. 

Nakon šetnje, ili čak posle jela, šape psima budu uprljane, ali šćenje šapa lizanjem je razlikovati u ovom slučaju, jer tada pas liže obe šape.

pseće šape na pesku

Kako rešiti problem lizanja šapa kod psa?

Mnogi psi koji ližu svoje šape zato što im prija, i kao što smo rekli, uglavnom se tada radi o lizanju obe šape. Ali ako posumnjate da pas posvećuje više pažnje jednoj nozi, ili da to čini često, najbolje je posavetovati se sa veterinarom. Veterinari su stručni da onsovu ovakvog ponašanja potraže ili u nekoj bolesti ili u promeni koja izaziva opsesivno ponašanje

Prvo što trebaš napraviti je spriječiti psa da dalje liže šape, jer se konstantnim lizanjem šapa mogu stvoriti lokalne upale koje se mogu razviti u puno veće probleme. 

Ono što mi sami, kod kuće, možemo da učinimo ukoliko primetimo da je uzrok ozbiljniji, jeste da sprečimo psa da liže ili grize šape, i da ga što pre odvedemo na pregled kod veterinara.

Većinu problema koji se kriju iza razloga zašto psi ližu svoje šape, moguće je otkriti na vreme i lečiti. U slučaju alergija. simptomi se mogu ublažiti, a kod nekih pasmina i u potpunosti ukloniti.

Šta smo do sada naučili o tome zašto psi ližu šape? Potrebno je obratiti pažnju na svog ljubimca! Potrudite se da odvojite nekoliko minuta u toku dana kako biste ga temeljno pregledali. Možda i vi sami ustanovite da ima buvu, krpelja, da mu za zabio trn, obmotala travka oko prsta i slično.

Takođe, potrudite se da svom psu skratite periode samoće, posebno ukoliko je razlog zašto vaš pas liže šape uslovljen dosadom. Za sve druge etiologije, psa odvedite veterinaru.

15 comments

 1. […] Često guranje šapa u usta (informišite se: Zašto psi uopšte ližu šape i guraju ih u usta?) […]

 2. […] Često guranje šapa u usta (informišite se: Zašto psi uopšte ližu šape i guraju ih u usta?) […]

 3. […] Često guranje šapa u usta (informišite se: Zašto psi uopšte ližu šape i guraju ih u usta?) […]

 4. […] ponavljajućih infekcija i bolesti (npr. curenje iz nosa, preterano balavljenje, preterano lizanje šapa i […]

 5. […] na koži, svrab i preterano lizanje takođe mogu biti simptomi bolesti kod mačaka, a tu su i neizostavno povraćanju i/ili […]

Оставите одговор

Sa Vestratek bloga:

Besplatna dostava u Srbiji

Besplatna i brza dostava u Srbiji

Najkvalitetnije CBD ulje

Najkvalitetnije CBD ulje u Srbiji i EU.

Garantovani kvalitet

Testirano u nezavisnim laboratorijama u Srbiji i EU