Besplatna i brza dostava u Srbiji

Naručite telefonom: +381644784717

U ovom članku:

Lako bi bilo da naš pas ume da nam kaže: Danas me boli stomak jer nije mi prijala ona hrana. Zato tako cvilim, dok me ne prođe. Možeš li mi nešto dati da mi bude bolje? Ali pošto se to ne može desiti, pitamo se kako da prepoznamo da našeg psa boli stomak i kako u tim situacijama da reagujemo.

Neophodno je obratiti posebnu pažnju na potrebe ljubimca, naročito ako ispoljava ponašanje koje nije uobičajeno za njega

Jedan od najčešćih razloga za uznemirenost, letargiju i druge promene ponašanja kod pasa jesu bolovi. I to ni manje ni više nego bolovi u stomaku.

Danas ćemo naučiti kako da na prirodan način tretiramo bol u stomaku kod pasa, kao i kako da prepoznamo simptome koji nam mogu ukazati na to da našeg psa boli stomak.

malog psa boli stomak

Grčevi u stomaku kod pasa i uzroci – od rase do fizičkih faktora

Grčevi u stomaku kod pasa može ukazivati na promene ili bolesti unutar gastrointestinalnog ili urogenitalnog trakta.  Međutim, bol u stomaku kod pasa može uzrokovati i pokidan mišić, ili ruptura nekog ogrgana, poput slezine.

Psi velikih rasa su podložniji grčevima u stomaku

Kada se radi o psima velikih rasa, do grčeva i bola u stomaku dolazi i pri dilataciji i torziji želuca. Do ovih promena, osim od rasne uslovljenosti, može doći i ukoliko pas padne sa visine ili prilikom snažnog udara u predelu abdomena.

Rase koje su podložnije grčevima u stomaku su doberman, nemački ovčar, nemačke doge i  irski seteri.

Šta kad psa boli stomak iako je male rase?

Bol u stomaku kod pasa ili hemoragični gastroenteritisi može se desiti i kod pasa malih rasa. Međutim, akutni bol u abdomenu najčešće se javlja kod malih rasa pasa u starosti od 2 do 4 godine

Torzije i ozbiljnije infekcije abdomena obično nisu problem u ovom uzrastu, već psa boli stomak jer mu nije odgovaralo nešto od hrane, ili je pojeo nešto što nije trebalo.

Što nas dovodi do novog uzroka i odgovora na pitanje: Zašto pse boli stomak?

Pristustvo stranog tela kao razlog zašto psa boli stomak

Kad su u pitanju mlađi psi, najčešći razlog grčeva ili bola u stomaku jeste prisustvo stranih tela i  perforacija creva. Kod starih pasa akutni bol u abdomenu razvija se kao posledica abdominalnih neoplazija.

Šta se sve smatra stranim telom?

Svi znamo da psi vole da jedu stvari na koje nabasaju, i koje pritom nisu nimalo dobre za njih. Često su to delovi igračaka, perlice, bilo šta čvrsto i najčešće od plastike

Ako se dogodilo da je vaš pas pojeo nešto što ne treba, strano telo koje se sada nalazi u njegovim crevima i želucu može izazivati opstrukcije, a ako se zadrži i duže, može doći i do upale.

Opstrukcije dovode do toga da se hrana ne vari dobro, zbog čeka dolazi do grčeva u stomaku kod pasa, gasova i bolova

Ukoliko sumnjate da strano telo od plastike (ili nečeg sličnog) pravi problem vašem ljubimcu, odmah obavestite veterinara.

Kamenje i pesak u mokraćnim kanalima je takođe “strano telo”.

Neki psi imaju predispoziciju za razvoj urinarnih kalkula (mokraćnog kamenja). Sa znacima urinarne obstrukcije javlja se akutni bol u stomaku kod pasa.

Virusi i bakterije kao razlog zašto psa boli stomak

Iako se svi mi kao vlasnici pasa svojski trudimo da maksimalno zaštitmo svog ljubimca od svega, oni su svakodnevno, kako u vašem domu, tako i napolju, pod udarom opasnih klica, bakterija i virusa

Zanimljiva je činjenica da je čak 80% imunološkog sistema vašeg kućnog ljubimca smešteno u njegovim crevima, tako da je njihov stomak zapravo i prva linija odbrane.

Oko 1.000 različitih bakterija i mikroorganizama stanuje u sistemu za varenje naših pasa i mačaka.

Kada loše bakterije nadvladaju dobre, može doći do pojave parazita, nagomilavanja gasova (jer se hrana ne vari dobro), opstipacije i sličnih problema koji često izazivaju grčeve kod pasa.

psa boli stomak

Bol u stomaku kod pasa kao rezultat alergije na hranu

Povremena krčanja, grčevi u stomaku i gasovi su sasvim normalna pojava, naročito kod štenadi – ali ako pas očigledno pati zbog bola u stomaku ili ako su gasovi česti, nešto definitivno nije u redu.

Trebalo bi da ispratite kada se smetnje ovog tipa javljaju i koliko su česte. Možda neka hrana ne odgovara vašem ljubimcu ili je alergičan na neki sastojak.

Alergije na hranu kod pasa su obično vezane za izvor proteina. Grčevi u stomaku kod pasa se mogu pojaviti posebno ako ste mu dali neko meso koje do sada nije jeo.

Paraziti u stomaku

Vrlo je uobičajeno da psi dobiju parazite, pogotovo ako imaju naviku da jedu na ulici. Unutrašnji paraziti stvaraju upalu u stomaku koja često može biti praćena dijarejom i povraćanjem

Štenadi se obavezno daje tableta protiv unutrašnjih parazita pre vakcine, jer je paraziti mogu oslabiti. Kako paraziti ne bi postali problem, psa moramo redovno čistiti i održavati njegovo zdravlje.

Kako znati da psa boli stomak?

Vaš pas obično upozorava na zdravstveno stanje u svom stomaku tako što se uznemiri. Primetićete da cvili i pokazuje nelagodu kad hoda ili leži, kao da ne može da pronađe položaj u kojem će mu biti ugodno. 

Područje stomaka može i da natekne ako je pas nešto pojeo. Ozbiljan problem postaje kada pas sa bolom u stomaku počne da povraća penu, mnogo kašlje, ima dijareju ili ako u stolici bude krvi, crne i crvene boje.

Sistemski znaci slabosti razvijaju se relativno brzo i nadjačavaju bolove u abdomenu.  U ovim slučajevima treba prvo preduzeti tretman stabilizacije kardiovaskularnog statusa i izlazak iz  stanja šoka, a zatim životinju odvesti kod veterinara.

Obratite pažnju na sledeće, sistemske znake slabosti i bola u stomaku kod pasa:

  • Tahikardija
  • Bledilo vidljivih sluznica
  • Dahtanje
  • Slab puls
  • Apatija

Opipajte stomak svog psa

Palpacija stomaka je važan deo ispitivanja kako bi se utvrdili grčevi u stomaku kod pasa. Za razliku od ljudi, kod pasa i mačaka je uska granica koja nam omogućava da lociramo bolno mesto

Bol u prednjim delovima abdomena vezana je za sledeće patološke poremećaje: 

  1. Pankreatitis
  2. Kila na želucu ili crevima
  3. Akutno oboljenje jetre.

Bol u zadnjim partijama stomaka javlja se kod:

  1. Oboljenja prostate i genitalija
  2. Prisustva mokraćnog kamenja.

Difuzan bol po celom stomaku javlja se kod peritonitisa.

Ukoliko psa boli stomak, obavezno ga odvedite kod veterinara

Sledeći korak u dijagnozi bola u stomaku kod pasa je pregled krvi, rentgenski snimak abdomena i ultrazvučno ispitivanje. Ova istraživanja obavlja veterinar.

Specifični tretman kod životinje sa grčevima i bolovima u stomaku zavisi od  uzroka. Prvi princip je medikamentozni tretman i nadoknaditi deficit tečnosti, elektrolita, krvi, ako je to potrebno. 

Pojedina stanja mogu zahtevati i hiruršku intervenciju.

Gasovi i konstipacija su prvi znaci da psa boli stomak

Gasovi su prirodna pojava u digestivnom sistemu živih bića, ali kada se nagomilaju ili ne mogu da pronađu put napolje – za svakoga postaju neprijatni i bolni.

Problemi sa zatvorom su još jedan digestivni problem koji dele ljudi i psi. Zadržavanje stolice i gasova stvara veliki pritisak u stomaku što dovodi do grčeva.

pas u bolovima

Kako lečiti bol u stomaku kod psa

Kad je naš pas bolestan, moramo pokušati da ostanemo pribrani i da poštujemo potrebe i prirodu našeg kućnog ljubimca. 

Bolesna životinja sigurno ne želi hranu, a uz to, pas instinktivno zna kako da se brine o sebi i zna kako da iskoristi energju svog organizma za oporavak.

Apstinencija od hrane ili lagana dijeta

Šta god da je izazvalo da se grčevi u stomaku psa pojave, moraće u nekom trenutku da izađe napolje. Zbog toga je važno da se stomak psa ne opterećuje dodatno hranom i varenjem.

Apstiniranje od hrane je jedan od lakših načina da olakšate trenutne stomačne tegobe svom ljubimcu. Međutim, savetujemo vam da se pre svakog “ukidanja” obroka posavetujete sa veterinarom. Zašto? Stručnjaci za životinje smatraju da neke manje rase, poput pinča ili Jorkširskog terijera ne reaguju dobro na “post”.

Ukoliko veterinar preporuči preskakanje obroka, obavezno se raspitajte i o načinu da taj post prekinete, odnosno – da li da psu kog boli stomak nadalje dajete laganu hranu.

Izbegnite dehidrataciju – ponudite kockice leda

Problemi sa dehidratacijom su čest propratni element dijareje ili povraćanja. Ako pas ispoljava ovakve promene, veoma je važno održavati normalnu hidriranost organizma.

Međutim, hidriranje je i težak zadatak kada psa boli stomak. Zato je važno pratiti sve promene dok grčevi traju i podstaći psa da pije pomalo vode. Ukoliko vaš pas može uneti sasvim malo vode, možete zalediti vodu i davati mu kockice da liže.

Namirnice koje pomažu psima sa bolom u stomaku

Ukoliko grčevi u stomaku kod psa ne prestaju, veterinar vam može preporučiti da upotrebu posebnih namirnice koje bi olakšale varenje i pražnjenje.

Vodite računa da svu hranu koju budete davali svom psu, prethodno prokuvate, kako bi se olakšala probava. Upoznajmo se sa nekoliko korisnih namirnica koje možemo koristiti kao kućni lek za bolove u stomaku kod pasa.

Šargarepa i bundeva 

Šargarepa i bundeva čiste gastrointestinalni trakt i ujedno deluje protiv crevnih parazita. Takođe, vrlo su korisne zbog velike količine vitamina i vlakana koje sadrže, pa se tako bundeva kotira vrlo visoko na listi najzdravije hrane za ljubimce.

Bundeva i šargarepa imaju nizak glikemijski indeks (pas će dugo biti sit) i sporo se vari što će pomoći sa čišćenjem želuca.

Napravite obrok od bundeve.

Bundeva i šargarepa se odlično slažu sa nemasnim mesom poput pilećeg filea, ćuretine, bele ribe i sl. Svo meso dobro skuvajte ili ispecite (bez dodatka ulja i začina), pa dobro naseckajte i kako biste olakšali konzumaciju. 

Isto tako, moguće je u smesu uključiti i kuvani pirinač.

Med

Pored svih svojih hranjivih svojstava, med je izuzetno koristan kao antiseptik. Med će pomoći u borbi protiv klica, virus a i bakterija koje se nalaze u probavnom sistemu vašeg ljubimca i olakšati mu grčeve.

Zobene pahuljice ili palenta

Palenta ili ovsene pahuljice deluju kao pročišćivači celokupnog gastrointestinalnog trakta. Uklanjaju sluz i fekalni otpad, pomažu varenje i smanjuju nadutost stomaka.

Kratke i česte šetnje

Šetnje će pomoći vašem psu da održi aktivnost i pokretljivost gastrointestinalnog trakta, što će pogodovati njihovom oporavku i ublažavanju simptoma bolova u tomaku. Povećajte broj šetnji, ali potencijalno smanjite njihovo trajanje.

vlasnik šeta psa

Lekovi

Posebno ukoliko je veterinar predložio korišćenje lekova, ne smete ih davati na prazan stomak. Postoje i slučajevi u kojima je neophodno psu dati lek na prazan stomak, ali uz njega pokušajte da uključite i neke namirnice koje će sprečiti iritaciju stomačnih zidova

Takođe, možete se posavetovati s veterinarom o mogućnosti korišćenja probiotika, zaštitnih sredstava za želudac ili suplemenata za smirenje, poput CBD ulja koje će pospešiti oporavak psa u umiriti bolove.

Izbegavajte stres i anksioznost

Stres i anksioznost su ozbiljni problemi u ponašanju koji imaju direktan uticaj na organizam psa, odlažu njegov oporavak i čine ga podložnijim na ponovno razboljevanje. 

Zato je od ključne važnosti da psu obezbedite udobnost, pažnju i mnogo ljubavi dok mu je loše. U svakom slučaju, sve što primenite kako bi se on osećao bolje, uticaće i na vaše emocije, a samim tim i na atmosferu u kojoj pas živi.

Оставите одговор

Sa Vestratek bloga:

Besplatna dostava u Srbiji

Besplatna i brza dostava u Srbiji

Najkvalitetnije CBD ulje

Najkvalitetnije CBD ulje u Srbiji i EU.

Garantovani kvalitet

Testirano u nezavisnim laboratorijama u Srbiji i EU